tussen Beeklaan en Regentesselaan
Kees uit de Copernicusstraat wandelde op een zomeravond in 2016 met zijn zoon door de Buijs Ballotstraat waar buren gezellig op de DebatMobiel zaten. Kees werd enthousiast en vroeg of de DebatMobiel te leen was voor het aankomende straatfeest in de Copernicusstraat. Met plezier werden emailadressen en telefoonnummers uitgewisseld en zo geschiedde.
De DebatMobiel bood in september 2016 tegelijkertijd plaats aan een recordaantal mensen, tijdens het jaarlijkse, gezellige straatfeest. Tijdens het samenzijn kwamen de buren in gesprek over het fietsparkeerprobleem in de straat (bouwjaar Copernicusstraat: 1906) . Er was zelfs al een heuse fietscommissie om dit op te lossen, maar dit was tot dan toe nog niet gelukt.
Toen de buren van de Copernicusstraat hoorden dat het team van de DebatMobiel ook actief meedenkt en ondersteuning biedt bij gewenste (fysieke) veranderingen in de straat, kwam de uitnodiging om in gesprek te gaan met de fietscommissie.
Op 10 mei 2017 gingen het team van de DebatMobiel op bezoek bij Karin in de Copernicusstraat en ontmoette de fietscommissie. Het team liet ideeën zien voor groen, fietsen en ontmoeting en vertelde over de aanpak die de DebatMobiel voorstaat: zèlf tijdelijk één parkeerplek transformeren met een experiment en dan kijken of deze eerste stap een goede basis is voor een vervolg in de straat.
Dit sprak de fietscommissie aan: wellicht is het probleem van de geparkeerde fietsen stap voor stap wel op te lossen. Bij sommige huizen staan zoveel fietsen op de stoep dat iemand met een rollator of kinderwagen niet meer kan passeren. Het heel gericht verplaatsen van één van deze verzameling van geparkeerde fietsen, zou een eerste stap kunnen zijn voor het oplossen van het vraagstuk.
Er werden afspraken gemaakt voor een ontwerpsessie met de fietscommissie en een planning voor het overleg met de straat. Uit het overleg kwamen twee ontwerpen: één voor een ontmoetingspunt annex fietsparkeergelegenheid en één voor een overkapping van fietsnietjes met een pergola. Ook ontstonden er ideeën voor het anders inrichten van de oortjes, meer fietsparkeergelegenheid en autodelen.
Na de ontwerpsessie gingen de leden van de fietscommissie in gesprek met verschillende bewoners. De mogelijke plek om een experiment uit te voeren werd helder en de omwonenden enthousiast.
Afgesproken werd om in het najaar zelf het ontwerp uit te voeren. Tussentijds ging de fietscommissie fietsen tellen in de straat zodat ze wisten hoe groot het probleem was: 112 fietsen op 16 plekken.
Na de ontwerpsessie hebben de bewoners het schetsontwerp zelf omgezet in een bouwontwerp en hout besteld. Op 23 september bouwde een groepje bewoners de ‘fiets-groen-ontmoetingsplek’ met een subsidie van de gemeente voor de materialen.
Er staan altijd fietsen geparkeerd, de stoep is vrij en er zijn nog geen klachten. Dit experiment is geslaagd!
“Het was leuk om samen te bouwen en er staan echt altijd fietsen in! Op de stoep kan je er nu in ieder geval weer langs”
– een bewoner
(Op één van de foto’s: trotse timmer-bewoners vieren met pizza dat hun zelfgemaakte fietsparkeerbankje af is)
De andere ideeën om de straat te vergroenen en meer plek voor fietsen te creëren zijn er ook nog; wellicht dat de straat deze dit jaar ter hand neemt.
Door het experiment in de straat heeft een bewoonster ook het initiatief genomen om de binnenplaats op haar kantoor te vergroenen. De DebatMobiel was aanwezig bij haar jaarlijkse borrel en leidde tot meer gesprekken over het belang van groen in de stad en op het werk.
Op een informatieavond (april 2018) over de Vrijstraat waren meerdere bewoners uit de Copernicusstraat, het blijft een straat in beweging.