De stad is onze directe leefomgeving. Tijden veranderen. Sluit de stad nog goed aan bij wat wij, mensen, nodig hebben?
Wij starten met het veranderen van onze straten. Omdat we meer ruimte willen maken voor groen, spelen en ontmoeten. Maar ook omdat we iets willen doen aan ongezonde lucht, regenwater dat moeilijk wegloopt en de grote eenzaamheid in de stad.
We willen stap voor stap de stad meer leefbaar maken. Groener, fijner, beter en mooier. Doe je mee? Dit stappenplan kan je verder helpen.
Download de print versie
Niet iedereen denkt bewust over zijn of haar straat na. Maar dat kan wel! Heb jij wel eens gedacht dat er iets mooier of beter kan in je straat? Alles begint met een goed idee.
Tip: pak pen en papier en laat de ideeën komen.
Je kunt je idee bespreken als je elkaar tegenkomt. Je kunt ook een aantal buren uitnodigen aan de keukentafel of meteen de DebatMobiel lenen.
De ideeën voor de straat kun je omzetten in een ontwerp. Je kunt hierbij gebruik maken van het team van de DebatMobiel. De kunst is om het eenvoudig en haalbaar te laten zijn. En natuurlijk om voldoende draagvlak te creëren in de straat.
Je kunt samen met (voldoende) buren een bijeenkomst organiseren en een tekenaar van de Ontwerptafel uitnodigen. Dit kan via het team van de DebatMobiel. Je kunt zo’n ontwerpsessie overigens ook koppelen aan een burenborrel of straatfeest.
Een ontwerpsessie is een verkennend gesprek met verschillende personen, waarbij wat besproken wordt, meteen een stem op het papier krijgt. Alle wensen en ideeën worden verbeeld, verzameld en geordend. Er kan op deze manier gemakkelijk een eerste stap (tot actie) uit voortvloeien.
Als je samen met je buren een goed plan of ontwerp hebt, kun je aan de slag. Je kunt hier ook de Gemeente bij betrekken. Vergeet niet wat leuke foto’s bij de uitvoering te maken, voor jezelf, het wijkkrantje en de website van de DebatMobiel!
Bij deze stap kom je echt in actie. Het team van de DebatMobiel noemt dit ook wel het maken van een eigen Spark. Een Spark is een gewenste, fysiek, kleine (eerste) verandering die je samen vormgeeft. Een experiment. Het ademt iets nieuws.
Het team van de DebatMobiel kan desgewenst ondersteunen bij het in contact komen met de gemeente voor toestemming en/of financiering. Ook kan het team je in contact brengen met mensen uit straten waar al een spark is vormgegeven. En tot slot kan het team je, indien gewenst, in contact brengen met deskundigen die kunnen helpen bij de realisatie. Denk hierbij aan timmerwerk of beplanting.
In contact met alle buren is het belangrijk dat in ieder geval 5 tot 10 buren vóór het experiment zijn. Dan is er voldoende draagvlak. Het is een experiment, dus tijdelijk.
Je kunt precies afspreken wat de tijdelijkheid inhoudt. Het is handig om een evaluatiemoment af te spreken.Houd een open dialoog met buren die wellicht minder enthousiast zijn. Je kunt hen vragen waar de weerstand, twijfel of ‘nee’ zit. Vraag hen wat hen zou helpen.
Gemeentelijke voorwaarden voor experimenten zijn:
(Dit geldt alleen voor Gemeente Den Haag)
Je kunt een straatfeest organiseren rondom de nieuwe inrichting. Hoe wordt het experiment ervaren, zijn er nog meer ideeën? En willen buren een auto delen om nog meer ruimte te creëren?
Gefeliciteerd! Het experiment staat er. Vooraf hebben jullie afspraken gemaakt over hoe je het onderhoud verzorgt en hoe lang het experiment blijft of wanneer je evalueert of het kan blijven (of verder kan ontwikkelen), etc. Praat met elkaar en blijf in gesprek over de ervaringen, het vervolg of aanpassingen.
Je kunt al je ideeën bespreken met de Gemeente. Zie wat juist mede door jou en jullie mogelijk wordt! Binnen stadsdeel Segbroek kun je meedoen met de zogenaamde Vrijstraatprocedure. Je deelt dan een auto met (tenminste) één van je buren. Hiervoor levert de straat een parkeervergunning in en mag je deze parkeerplek gebruiken voor een andere invulling!
Er zijn tal van voorbeelden van wat mogelijk is om onze straten mooier, groener en socialer te maken. Er zijn ook verschillende manieren. Voor een eerste (of volgende) stap kun je altijd informatie bij de Gemeente inwinnen. De Gemeente kan aangeven wat kan en mag. En er kunnen financiële middelen zijn.